Zpět 3 fotografie
Budova Argentinská Office Building - noční vizualizace

Praha získává další moderní a ekologickou budovu

V architektonicky zajímavém prostoru pražských Holešovic vznikla nová administrativní budova – dílo studia LOXIA. Na roh ulic Argentinská a Plynární se v nejbližších týdnech nastěhuje společnost Metroprojekt. Budova, na kterou si sám Metroprojekt vypracoval prováděcí dokumentaci, slibuje, že ve všech směrech obohatí Prahu o objekt, který by neměl zůstat stranou zájmu odborné i laické veřejnosti.

Publikováno: 10.04.2019
Rubrika: ,

Holešovice jsou již od období první republiky místem s nesporným geniem loci. Jako takové je inspirativní pro architekty a investory a zároveň od nich vyžaduje citlivý přístup, aby tato lokalita neztratila nic ze své přitažlivosti a neopakovatelné atmosféry.

Unikát na malém prostoru

Toho všeho si byli architekti ze studia LOXIA dobře vědomi a přijali je nikoliv jako omezení, ale jako přednost, navíc dokázali skvěle využít malý a tvarově atypický pozemek. Budova Argentinská Office Building (AOB) vyrostla v sousedství známého klubu Cross a další nové zástavby. Zacelila tak donedávna nevyužité území, kterému navíc vtiskla velmi současný výraz. Sedmipatrový dům citlivě navazuje na okolní zástavbu a zjemňuje ostré hrany velmi rušné křižovatky. Kromě kanceláří se v areálu počítá i s obchody a dvoupodlažním podzemním parkovištěm.

Na relativně malou plochu o velikosti 2 130 m2 umístili tvůrci objekt s užitnou plochou přesahující 6 500 m2. Samotná budova se skládá ze dvou podzemních a sedmi nadzemních pater a je navržena jako železobetonový monolitický skelet. Podzemní podlaží ve tvaru vany jsou pak zakotvena na 62 pilotech. Západní stěnu tvoří celoskleněná fasáda v kombinaci s bondovými panely, jižní a severní průčelí pak systémová provětrávací fasáda. Vše završují tři zelené střechy osázené stromy a keři.

Unikátním prvkem jsou „šikmé“ sloupy vedoucí přes dvě podlaží, umístěné na nároží ulic Argentinské a Plynární. Sklon těchto sloupů zvětšuje celkovou plochu nadzemních podlaží. Jejich vynesení mimo jiné komplikovala hranice pozemku investora. Nakonec našli projektanti shodu a byly uspokojeny jak architektonické, tak statické požadavky. Stropní deska pod konzolou je předepnuta pomocí dodatečně zabetonovaných předpínacích lan. Po kraji konzole jsou na obvodě umístěny fasádní sloupky, které vynášejí zbývající nadzemní podlaží.

Ekologie na prvním místě

Budova je koncipována tak, aby vyhověla požadavkům certifikace LEED, která hodnotí šetrnost budovy k životnímu prostředí. V rámci projektu se tvůrci rozhodli pro několik pozoruhodných a energeticky úsporných technických řešení. Například spodní stavba je řešena jako nízkopotenciální zdroj energie, kdy energetické piloty a základová deska budou poskytovat energii pro tepelné čerpadlo systému „země – voda“ – jeden ze zdrojů tepla a chladu pro administrativní objekt.

Energeticky aktivní je i skleněná fasáda doplněná lamelami, které mají nejen estetickou, ale rovněž praktickou funkci. Díky jejich stínění si i v letních měsících udrží stavba příjemnou teplotu a zároveň se sníží energetická náročnost klimatizace.