Zpět 7 fotografií
Vila v městečku Särö je usazena na kopci. Prostřední a spodní podlaží bylo zásadně rekonstruováno a rozšířeno. Instalovány byly posuvné systémy a posuvné systémy se zdvihem Schüco ASS 50, fasádní systémy Schüco FW 50+.HI, dveře Schüco ADS 70 HD a okna Schüco AWS 70 BS.HI. (Autor fotografií: Sofia Sabel, Gothenburg)

Dům vyšlý z módy proměnili ve vilu ve stylu Bauhaus

K radikální změně domu, který dispozičně zcela nevyhovoval a i stylově dávno vyšel z módy, se rozhodli dva mladí lidé ve švédském městečku Särö. A do rekonstrukce se dali ve stylu Bauhaus, tedy jedné z nejvýznamnějších avantgardních škol umění, designu a architektury.

Publikováno: 23.11.2018
Rubrika:
Autor: (red)

Aby vpustili do domu maximum denního světla a mohli si užít nerušené výhledy na okolní krajinu, aniž by slevili na energetické efektivitě objektu, realizovali prosklenou fasádu z tepelněizolačního systému Schüco FW 50+.HI a z posuvných hliníkových systémů Schüco ASS 50.

Projekt renovace třípodlažní vily usazené na kopci byl realizován ve švédském městě Särö, asi 25 km jižně od Göteborgu. Když mladí majitelé dům koupili, nacházel se z velké části v původním stavu z roku 1969. Rozhodli se tedy, že ho budou postupně renovovat a rozšiřovat ve třech fázích a zachovají pouze základní betonové konstrukce. Začali s méně stavebně a technicky náročnými částmi budovy. Nejprve přišlo na řadu přízemí (65 m2) se vstupní zónou, garáží, prádelnou a skladovacími prostory, pak následovalo horní  patro (35 m2). Největší výzvou se však stala rekonstrukce prostředního podlaží o rozloze 170 m2. Tato část domu musela do sebe integrovat všechny hlavní životní a funkční prostory pro každodenní život – velkoryse otevřenou obývací, jídelní a kuchyňskou zónu, stejně jako přístup na terasu. Navíc tato část domu musela být charakteristická moderním vzhledem v duchu stylu Bauhaus.

Beton, sklo, hliníkové systémy

Kromě formální jednoduchosti, kubistických tvarů stavebních konstrukcí s plochými střechami a minimalistickým způsobem využití stavebních materiálů (beton), je styl Bauhaus spojen s velkými prosklenými plochami fasády. Majitelé domu v Särö chtěli systematicky vtělit tyto designové principy do rozšířeného a částečně nově vybudovaného prostředního patra vily. Panoramatický výhled na okolní krajinu ze všech částí prostoru měl být co nejvíce velkorysý. Majitelé také chtěli vybrat prosklené posuvné systémy tak, aby mohly být používány flexibilně v závislosti na ročním období a počasí. Technologické a vizuální parametry systémů proto byly důležitým předpokladem.

Profily zapuštěné do podlahy vytvořily čisté řešení

Požadavek maximalizovat množství světla, které bude procházet velkoformátovými okny od podlahy až ke stropu a posuvnými systémy, aniž by bylo nutné měnit stávající konstrukci ploché střechy, byla zvláštní výzvou pro zpracovatele profilů firmu Alufront ze Sävedalenu. Zkušený partner společnosti Schüco navrhl specifické řešení, díky kterému byly spodní profily oken zapuštěny do podlahy tak hluboko, že zůstaly viditelné pouze čisté skleněné tabule bez rámu.

Kombinace fasádního sloupko-příčkového systému Schüco FW 50+.HI s nadstandardní tepelnou izolací a posuvného a posuvně-zdvižného systému Schüco ASS 50 se ukázala funkčním i vizuálně estetickým řešením, díky kterému vznikl konzistentní vzhled fasády a velkoformátových oken s úzkými pohledovými šířkami rámů v interiéru. Speciální hliníkové konstrukce s úzkými pohledovými šířkami profilů umožňují nést zvýšené zatížení v podobě velkých prosklených ploch – v tomto případě s bezpečnostním sklem. Tím bylo dosaženo maximálního průchodu světla s minimálními pohledovými šířkami rámů a co nejmenší spotřebou místa pro instalaci stavebních prvků.

Klienti jsou výsledkem rekonstrukce nadšeni – zejména pokud jde o světlo, prostor, jednoduchost a modernost obytných prostor.

Informace o projektu

  • Název projektu: Rekonstrukce soukromého domu, Särö (Švédsko)
  • Architektonický návrh: Klient ve spolupráci s firmou Alufront AB,  Sävedalen (Švédsko)
  • Partner společnosti Schüco pro výrobu a montáž: Alufront AB,  Sävedalen (Švédsko)
  • Obytná plocha: 270 m2 na třech podlažích
  • Realizace: 2014-2015

Použité systémy Schüco v projektu:

  • Posuvné systémy a posuvné systémy se zdvihem: Schüco ASS 50
  • Fasádní systémy: Schüco FW 50+.HI
  • Okna: Schüco AWS 70 BS.HI
  • Dveře: Schüco ADS 70 HD
  • Speciální prvky: dvoubarevný nástřik rámů v odstínu RAL 9016 zevnitř a RAL 9007 (zvenčí)