Zpět 6 fotografií
Pouštní dům „La Casa del Desierto“ (foto: PRAM Consulting)

Pouštní dům „La Casa del Desierto“, projekt ze skel Guardian, který vytváří nádherný interiér v dokonalé harmonii s přírodou

Poušť. Dům. Řada speciálních druhů skel a tým zručných odborníků. To je „La Casa del Desierto“ (Pouštní dům). Jeden z nejexkluzivnějších, nejnáročnějších, nejriskantnějších, nejkreativnějších a nejefektivnějších projektů, který byl nedávno dokončen ve Španělsku, s jasným cílem: Demonstrovat význam skla v každodenním životě napříč všemi ročními obdobími a v jednom z nejdrsnějších prostředích, jaké si můžete představit!

Publikováno: 02.03.2018
Rubrika:
Autor: (red)

Dům La Casa del Desierto je vystaven drsným podmínkám  a navržen tak, aby odolal poušti Gorafe (Provincie Granada, Španělsko), která je považována za jedno z nejextrémnějších a nejnepříznivějších prostředí v Evropě. Spočívá na dřevěné konstrukci a je zcela prosklený velmi výkonným, energeticky úsporným sklem Guardian. Dům o rozloze pouhých 20 m2 se skládá ze tří místností: ložnice, koupelny a obývacího pokoje. Velký prostor přímo komunikuje s okolím. La Casa disponuje i systémem filtrace vody, výroby energie a sadou fotovoltaických panelů.

Design je výsledkem společného úsilí velkého a zkušeného týmu architektů pod vedením Špely Videčnik z OFIS Architects – spolu s odborníky z firmy Guardian Glass, inženýry a energetickými konzultanty z AKT II aTranssolar.  Cílem je čelit současným i budoucím výzvám architektury a stavebnictví a propagovat stavby, které jsou šetrné k životnímu prostředí a energeticky úsporné. Projekt, ve kterém slouží speciální sklo k oddělení každého prostoru, ukazuje, že je možné měnit interiér domu volbou nejvhodnějšího skla pro danou situaci.

Zasklení oken domu pomáhá šetřit energii, zlepšuje tepelnou a akustickou izolaci vnitřních prostor a může dokonce zvyšovat úroveň zabezpečení proti nárazu nebo pokusu o vyloupení domu. Je-li zasklení vybráno podle specifických potřeb dané situace, budova skutečně zaručuje, že je praktickým a pohodlným domovem bez ohledu na to, kde se nachází. Guardian Glass má navíc vedle správných produktových portfolií i nástroje pro snadnou specifikaci výrobků a poskytuje poradenství po celou dobu procesu. Díky zasklení velmi výkonným sklem Guardian Glass mohou architekti a bytoví designéři po celém světě navrhovat a obohacovat nádherné interiéry.

Poloha: poušť Gorafe

Poušť Coloraos de Gorafe, nacházející se v severní části oblasti Guadix, v provincii Granada v Andaluzii, vděčí za své jméno odstínům červených pískovců a rozmanitým skalním útvarům nacházejícím se v této oblasti, vytvarovaným erozí a nedostatkem vegetace.

Tisíce let eroze vytvořily „Pustiny“, které se tak nazývají kvůli extrémnímu suchu, které zde panuje, a jejich vzhledu, který připomíná rokle. Kaňony, strže, rokle, kanály a další podobné geologické útvary tvoří krajinu této pouště, která je považována za jedno z nejdrsnějších prostředí Evropy.

Odborníci hovoří o „La Casa del Desierto“

Špela Videčnik, architektka v OFIS Architects: „Výzva vytvořit dům s pohodlnou atmosférou v tak drsných podmínkách, jako je poušť, nám přišla velmi vzrušující. Na druhou stranu, ta krajina je krásná, je to dokonalá skrýš nebo únik z městského života.  Chtěli jsme vytvořit pohodlné prostředí pro někoho, kdo chce být sám (…) Naším společným cílem bylo prokázat, že dokážeme vytvořit v poušti skleněný dům, který bude navozovat příjemné prostředí.“

Markus Krauss, klimatický inženýr v Transsolar: „Jaká byla moje první myšlenka? Něco jako… panebože! To bude docela oříšek. A druhá byla… no dobře, to by mohla být zajímavá výzva.“

Tomás Kovács, vedoucí technické podpory, Guardian Glass: „To bude úplně samostatný dům. Nemá žádné externí zdroje energie, elektřiny ani plynu. (…) Cílem tohoto projektu je ukázat, že se správným sklem lze vytvořit dokonalý interiér kdekoli. (…) Bude to opravdu náročná zkouška skla.“

Miguel Pérez Navarro, starosta Gorafe: „Když jsem o tomto projektu slyšel poprvé, byl jsem zmatený. Nejdřív to působilo šíleně, protože je to jako stavět skleník v poušti, kde se naopak tradičně stavěly sklepní domy, hloubené původními místními obyvateli, aby vyhovovaly zdejšímu extrémnímu podnebí.“