Zpět 9 fotografií
Rodinný dům Beroun (zdroj: J.A.P.)

Stylově a s výhledem

Dvoje dveře do pouzdra stýkající se v rohu jedné místnosti. I na milimetru záleží! Uklizeno během dvou vteřin? Latex místo obkladu v koupelně. Jde to! Pojďte na prohlídku domu, ve kterém je prostor na prvním místě.

Publikováno: 16.11.2017
Rubrika:
Autor: (red)

Novostavba rodinného domu se nachází na návrší nad Berounem na rovinném pozemku. Jeho majitelé se mohou těšit krásnému panoramatickému výhledu. Energeticky pasivní dům postavený zděnou technologií byl na pozemku situován tak, aby poskytoval maximální možné využití dálkových pohledů prostřednictvím velkých oken, a obytné terasy ve druhém nadzemním patře. „Okenní plochy souvisí s moderní architekturou a s propojením a výhledy do exteriérů, které jsou z tohoto místa velmi pěkné. Poskytují krásný pohled na Beroun. Ovšem jejich další funkcí, kromě zajištění denního světla do interiéru, jsou pasivní solární zisky, což znamená, že velké prosklené plochy pomáhají dům vytápět,“ vysvětluje Ing. Radek Začal z architektonického atelieru KUBUS, který je autorem projektu.

Dům je hmotově složen ze dvou kvádrů s různými povrchovými materiály. Menší kvádr má provětrávanou dřevěnou fasádu kotvenou na kontaktně lepenou tepelnou izolaci. Větší kvádr má kontaktní zateplení, tedy tepelnou izolaci bez provětrávání, s finální fasádní stěrkou. Na střeše jsou fotovoltaické panely pro výrobu elektrické energie.

Boční světlík u vchodových dveří

Vyšší vchodové dveře (2,3 m) splňují veškeré tepelně-izolační požadavky pro pasivní dům, a proto nebylo nutné zádveří a vstupní halu vlastního interiéru oddělovat další tepelně-izolační konstrukcí. Plné dveřní křídlo je doplněno bočním světlíkem, který prostoru dodává potřebné denní světlo a zároveň umožňuje vizuální kontakt s exteriérem. Zádveří od vstupní haly je odděleno posuvnými celoskleněnými dveřmi umožňující od vchodových dveří další průchod světla do nitra interiéru.

Energetické a technické srdce domu – technická místnost – je přístupná hned ze zádveří domu. V této místnosti se nachází nejen systém pro vytápění a ohřev teplé vody, centrální vysavač, ale i pračka či sušička, dřez.

Prostor, prostor, prostor…

Vstupní hala je prvním prostorem, který nás směruje dále a na základě přání majitelů je laděna do světlých barev, což místnost příjemně prosvětluje. Podlaha je z přírodního dřeva v dekoru bělený dub. „Ve vstupní hale jsme chtěli zachovat maximum volného místa, protože jde o hlavní komunikační zónu domu. A proto jsme zde použili dveře posuvné do stavebního pouzdra. Nachází se zde čtveřice posuvných dveří a s nimi samozřejmě čtyři stavební pouzdra pro zasouvací jednokřídlé dveře, které jsou umístěny těsně vedle sebe. Přestože se to nezdá, polohové umístění pouzder se ladilo téměř na milimetry a byly kladeny vysoké nároky na přesnost montážních prací. Budoucí poloha dveří určovala další využití prostoru v místnosti za dveřmi“ popisuje Ing. Radek Začal. Všechny dveře ústí do menších místností, a proto použití stavebních pouzder pro zasouvací jednokřídlé dveře NORMA  STANDARD od české společnosti J.A.P. bylo jednoznačným řešením. Pro jednodušší obslužnost, ale i dle normy, jsou dveře do koupelny široké 70 cm, do spíže či komory postačovalo 60 cm.  Pro povrchové řešení dveří od společnosti Dveře Praha bylo zvoleno bílé lamino, a to z důvodu jak praktického a designového, tak i cenového.

Posuvné dveře uzavírají kromě mini koupelny také komoru, kuchyni a v její přímé blízkosti větší potravinovou spíž. V prostoru pod schodištěm je umístěno piano, u kterého ráda relaxuje majitelka domu.

TIP: Kam se zrcadlem, když v koupelně není dostatek místa?

Řešením jsou opět zasouvací dveře, které mají v koupelně v přízemí domu z jedné strany své plochy nalepené zrcadlo. „Díky správné montáži a samozřejmě kvalitnímu stavebnímu pouzdru se není třeba obávat, že vyšší váha dveří se zrcadlem nějak ovlivní jejich plynulý posuv v pouzdře. Nosné vozíčky pro dveřní křídlo byly zátěžově testovány na provoz 27 let v běžné domácnosti. Navíc přesnost pohybu dveřního křídla zajistí i to, že se zrcadlo na dveřích nemá šanci poškodit,“ říká pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., českého výrobce stavebních pouzder, která je stavbě dodávala.

Vždy uklizeno!

Na vstupní halu navazují z jedné strany kuchyně a z druhé obývací pokoj. Kuchyň s obývacím pokojem je dále propojena celoskleněnými dveřmi vysokými 2,6 metrů, které flexibilně propojují a oddělují oba prostory a zároveň udržují hospodyňku v obraze dění. Zařízení kuchyně včetně osvětlení bylo zcela v režii majitelů. Kuchyňskou linku vybrali v bílé barvě s vysokým leskem a tohoto odstínu se drželi i při výběru spotřebičů. Kuchyň tak působí minimalistickým a velice moderním dojmem.  „Manželka má ráda vše uklizené, a proto si maximum toho co jde, schovala za dvířka atypické, na míru vyrobené kuchyně,“ vysvětlil majitel rodinného domu.  Kuchyňská linka je tak vybavena otevřenými policemi, které se dají kdykoliv zavřít a kuchyň díky tomu působí čistě, což je vhodné i v případě nečekaných návštěv. Kuchyni dominuje velký tmavý jídelní stůl s šesti židlemi. Do stejné barvy je laděn i nábytek v obývacím pokoji, což zajišťuje určitý barevný soulad a vazbu mezi oběma místnostmi. Obývací pokoj je jedinou místností v domě, ve které není dominantní barvou bílá ale zemitá hnědá.

Inteligentní žaluzie

V obývacím pokoji a kuchyni jsou směrem na jihozápad a jihovýchod situovány velké okenní plochy. Provedeny jsou ve formě velkých posuvných křídel a jejich dodávku včetně všech fasádních výplní zajišťovala společnost Internorm v zastoupení firmy Winlux. V letních měsících zajišťují možnost maximálního propojení interiéru se zahradou a terasou, která je před domem. Okenní dřevohliníkové rámy mají z exteriéru antracitovou barvu a v interiéru odstín běleného dřeva, aby co nejlépe doplnily zvolenou barevnost v interiéru. „Velké okenní plochy jsou doplněny venkovními žluziemi, které je možné ovládat jak centrálním ovladačem, tak i dálkovým ovládáním v jednotlivých místnostech. Systém předokenních žaluzií je doplněn větrným a slunečním čidlem, což znamená, že žaluzie reagují na intenzitu slunečního svitu nebo rychlost větru. Na základě těchto parametrů umí logicky vyhodnotit, kdy je potřeba okno stínit, či nikoliv. V případě rychlosti větru vyšší než cca 15m/s se žaluzie automaticky vytáhnou, aby se zabránilo jejich poškození větrem,“ objasňuje Ing. Radek Začal.

Do prvního obytného patra nás ze vstupní haly přivede monolitické betonové schodiště obložené shodným materiálem, jako je podlaha v hale. Najdeme zde ložnici majitelů, dětské pokoje a koupelnu.

Dostatek úložných prostor rodině zajišťuje na míru vytvořená sestava vestavěných skříní na chodbě prvního patra, pokračujících v rozšířenou parapetní okenní část. Rodina si toto místo oblíbila jako příjemný relaxační a čtecí koutek s výhledem na panorama Berouna. Původně komunikační funkce chodby byla tímto rozšířena i o funkci obytnou.

Ložnice rodičů je vhodně doplněna přilehlou vlastní šatnou, která je opět pro ušetření potřebného místa uzavřena posuvnými dveřmi do stavebního pouzdra.

Řešení neřešitelného?

I ve druhém patře bylo ze strany architekta navrženo plno atypických řešení. Prvním z nich byl integrovaný shoz špinavého prádla do spodního patra, který je ukryt ve vestavěných skříních.

Tím dalším bylo umístění otopného žebříčku v koupelně, a to přímo na stěnu s kapsou stavebního pouzdra. „Při použití stavebního pouzdra není bohužel ve standardním řešení možné na příčku, ve které je umístěna plechová kapsa pro zasunutí dveří, montovat těžké věci. Ale zde jsme potřebovali na tuto příčku umístit otopný žebříček a soustavu zapuštěných elektro vypínačů. Nicméně vše jsme vyřešili velice elegantně, a to navýšením počtu SDK desek, které stěnu zesílily a silnější a pevnější příčka tak umožnila umístit potřebné,“ popisuje Ing. Začal. Koupelna je barevně laděna do hnědých a béžových tónů. Netradičně je místo obkladů použitý latexový nátěr na zdi značky Tikurilla.

Rodinný dům v energeticky pasivním provedení poskytuje čtyřčlenné rodině prostor k pohodlnému a modernímu bydlení. Dům je doplněn o venkovní sklad či zázemí pro zahradu a parkovacích státní pro dvě auta.

Technické údaje stavby:

  • Celková výměra pozemku: 804 m²
  • Zastavěná plocha: 132 m² (dům, bez skladu a parkingu)
  • Konstrukční materiály: základová deska s tepelnou izolací z pěnového recyklovaného  skla pod základy, vápenopískové bloky KALKSANDSTEIN 17,5 cm s železobetonovými monolitickými stropy, tepelná izolace vnějších obvodových stěn šedý polystyren GREYWALL celoplošně lepený bez mechanického kotvení (zateplení 30 cm), střecha, tzv. duostřecha s celkovou tl. tepelné izolace tl 50-63 cm), okenní výplně INTERNORM, MDF deska s laminem jako materiál kuchyňské linky, celoprosklené zábradlí na schodišti
  • Technické výbavení domu: centrální zdroj energie integrovaný zásobník tepla o objemu 600 l natápěný el. patronou z PV instalace na střeše a s doplňkovým el. dohřevem, teplovodní podlahové topení, mechanické větrání s rekuperací tepla s větrací jednotkou od fy. ATREA .
  • Realizace: březen 2013-duben 2014
  • Architekt: Ing. Radek Začal, KUBUS atelier, www.kubus.cz

  Ing. Radek Začal – zakladatel a spolumajitel architektonického a projekčního ateliéru Kubus, spol. Kubus atelier s. r. o. – stavební firmy, která se zaměřuje na architekturu a design nízkoenergetických a pasivních domů navrhovaných na principech udržitelné výstavby. Své praktické i teoretické zkušenosti též předává studentům v Interier design škole INTERMEZZO v rámci lektorství kurzů „Plánování prostoru, normy a právní předpisy“ a „Stavební materiály / konstrukce v interiéru“.