Zpět 4 fotografie
Realizace Lumius (foto: J.A.P.)

Příroda v betonu, beton v přírodě

Industriálnost snoubící se s přírodními prvky, to je to, co vyjadřuje stavba sídla společnosti Lumius. Kombinace betonové šedi a svěží zeleně se nachází napříč celou budovou od exteriéru po interiér a dokonale tak odráží její polohu mezi průmyslovými oblastmi Frýdecko-Místecka a majestátní přírodou blízkých Beskyd a Palkovických vrchů.

Publikováno: 16.05.2017
Rubrika:
Autor: (red)

Stěžejními konstrukčními materiály stavby jsou beton, ocel a sklo. Obkladní sklovláknobetonové desky v kombinaci s kontaktním zateplením se třpytivým efektem tvoří obvodový plášť budovy. Průmyslové ladění budovy doplňují dřevěná okna ve sloupko-příčkovém systému a šedá barva, jejíž odstíny jsou nakombinovány na celé stavbě. Celkový výraz stavby podtrhuje materiálově různorodá parkovací plocha a především velký prostor zahrady, která slouží k relaxaci zaměstnanců během dne.

Zeleň oživila beton

Na bohatou flóru narazíme také ihned po vstupu do budovy. Vertikální zahrada o velikosti téměř 80m2 v centrální vstupní hale prostupuje i do dalších částí budovy a zpříjemňuje pobyt v nich. Druhou dominantou tohoto stěžejního prostoru jsou nápadné skleněné schody. Na vstupní halu s recepcí pak navazují ostatní prostory, konferenční místnosti, pracovní plocha pro zaměstnance, jejich zázemí i zázemí technické. Celé vnitřní uspořádání odpovídá potřebám investora, je tedy dostatečně reprezentativní a zároveň je podnětným pracovním prostředím.

Dřevo versus barvy

Podlahy jsou řešeny buď epoxidovými stěrkami, nebo obloženy dubovými lamelami. „Stěny jsou z části omítnuty, ale většinu pokrývá obklad, na kterém se střídají akustické sádrokartonové desky se sklocementovými. Obklady jsme zvolili s jasným cílem, a to odhlučnit kancelářské prostory,“ říká jeden z autorů projektu Ing. arch. Ondřej Klimek.

Tmavou šedou barvu centrálních prostor střídají výrazné odstíny žluté a červené tóny v prostorech kancelářských. V reprezentativní části budovy pak můžeme najít skleněné příčky. Pocitově studené sklo použité na schodišti a balustrádách a tmavou šeď na stěnách centrálních prostor vyvažuje přirozené světlo dopadající ze střešních světlíků a pocitové teplo doplňují dřevěné povrchy na dveřích a podlaze. Dřevěné prvky skvěle korespondují i s pestrou barevností stěn v kancelářské části budovy propojují tak veřejné i kancelářské části budovy v jeden celek. Dřevěné dveře jsou v centrální části prodloužené o dřevěný nadsvětlík a v celé budově jsou zasazeny do skrytých zárubní. „Hledali jsme takové technické řešení dveří, které bude minimalistické a čisté, aby nenarušovalo, ale naopak doplňovalo námi navržený prostor. Dostali jsme doporučení na skryté zárubně Aktive,“ vysvětluje Ing. arch. Ondřej Klimek.

Atypické zárubně

Kvůli fixnímu nadsvětlíku, který prodloužil více než polovinu dveří v budově do atypické výšky 240 cm, bylo potřeba dodat i zárubně ve stejně atypické výšce. Zároveň bylo třeba skryté zárubně přizpůsobit obkladům, aby vše ideálně lícovalo v jedné rovině.

„Promyšlené řešení vyžadoval fakt, že na zárubně nepřišla tenká omítka, pro kterou jsou primárně koncipovány, ale bylo třeba je připravit na silnější dřevěný obklad. Museli jsme tedy část profilu zárubně odfrézovat, aby tento obklad na zárubni dokonale seděl a vytvořil tak jednolitý hladký povrch s okolními stěnami, bez čehož by umístění skryté zárubně ztratilo smysl,“ vysvětluje pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., českého výrobce dveřních systémů, která zárubně na stavbu dodávala.

Použity byly dva typy skryté zárubně v celkovém množství 41 kusů, a to Aktive 40/00 pro bezpolodrážkové dveře a Aktive 25/15 pro dveře s polodrážkou, oba typy byly dodány v povrchové úpravě eloxovaného hliníku. „U některých zárubní byl od investora požadavek na elektromechanické zamykání, proto bylo nutné v zárubni vyfrézovat prostor pro nerezový protiplech, který jsme také dodávali. Dalším požadavkem bylo elektrické zamykání pro 12 kusů zárubní do kancelářských prostor, které byly zároveň v atypických výškách. I zde se muselo dané řešení upravit přesně na míru, tedy ve zcela atypické provedení. I přestože nic z toho nebylo jednoduché, jsem rád, že dle spokojenosti architektů s finálním stavem, se nám podařilo vše dobře vyrobit,“ doplňuje pan Paksi.

Dodávku skrytých zárubní, navíc s tolika specifickými a atypickými požadavky investora, bylo potřeba dodat v poměrně krátkém časovém úseku, což se také podařilo.

Celá stavba se rozkládá na úctyhodné ploše 851 m2, přesto nijak nenarušuje okolí, svým konceptem do něj skvěle zapadá a svým propojením industriálních a přírodních prvků je opravdu příjemným místem nejen pro práci.

A závěrem pár perliček z průběhu stavby… „Z pohledu technického řešení bylo zajímavé usazení skleněného schodiště do stavby, které jsme vkládali pomocí jeřábu, tehdy největšího v kraji,“ uvádí Ing. arch. Ondřej Klimek a s lehkým úsměvem vše uzavírá glosou: „Ale horké chvíle jsme zažili například i v momentě, kdy jsme při prvním spuštění závlahy vertikální zahrady doslova vytopili půlku prvního patra stavby.“

Technické údaje stavby:

  • Celková výměra pozemku: 8525 m2.
  • Zastavěná plocha: 851 m2.
  • Konstrukční materiály: beton, sklo, ocel.
  • Technické vybavení domu: Stavba je vybavena fotovoltaickými panely, plynovým kotlem, budují se tři axiální větrné elektrárny na stožárech.
  • Realizace: 2014 až 2016 (Vnější obálka stavby je dosud v realizační fázi, a proto nejsou dostupná fota hotového exteriéru domu.)
  • Autor projektu: PROJEKTSTUDIO EUCZ, s.r.o., www.projektstudio.cz
    Architekti: Ing. arch. David Kotek, Ing. arch. Ondřej Klimek, Ing. arch. Petr Kundrát.

Připraveno ve spolupráci J.A.P.  spol. s.r.o. a PROJEKTSTUDIO EUCZ, s.r.o. (www.japcz.cz a www.projektstudio.cz).