Zpět 11 fotografií

Červený dům uprostřed zeleně

Jedni z prvních majitelů pasivního domu BAHAL na svůj vysněný dům čekali několik let. Pozemek ležící v obytné zóně byl v územním plánu veden jako krajinná zeleň, mnoho let proto majitelé bojovali o změnu části pozemku na stavební parcelu. Čilý stavební ruch začal na parcele v září 2009. Původní požadavek rychle postaveného domu ale nakonec změnily rozmary počasí, které původní tři měsíce, které stavba měla trvat od prvních výkopových prací do nastěhování, protáhly na rok. Jak se ale majitelé shodují – počkat se vyplatilo.

Publikováno: 29.07.2012
Rubrika:
Autor: (red)

K pasivnímu domu přivedl majitele pardubické Kleopatrypožadavek izolace ve formě kamenné vaty, nikoli polystyrénu. Jak tvrdí sama majitelka, původně chtěli postavit dřevostavbu, ze stavebního veletrhu si proto přivezli několik katalogů, ze kterých začali vybírat takový dům, který by splňoval nejenom jejich estetické, ale také prostorové požadavky.

Výhodou, která hrála velkou roli při rozhodování, byla možnost vidět vnitřní konstrukci domu na vlastní oči při stavbě pasivního domu v Křeslicích. Ke konečnému „verdiktu“, který zněl – BAHAL dům Kleopatra – přispělo opět počasí. Manželé zvažovali typ s rovnou střechou, ale v červenci 2009, kdy podepisovali smlouvu, udeřily silné deště, díky kterým se majitelka rozhodla pro dům Kleopatra se zkosenou střechou. „Navíc jsem vždy toužila po červeném domě a tato barevná varianta byla možná právě u domu Kleopatra. Do Pardubic je totiž bílá fasáda nepraktická kvůli místní průmyslové zóně,“ dodává k výběru pasivního domu majitelka.

Manželé, se kterými v domě žije ještě mladší dcera, mají k dispozici prostor 4+kk o podlahové ploše 119 m2 se třemi ložnicemi v prvním patře. Největší pokoj v domě s rozlohou 20 m2 připadl dceři, naopak nejmenší slouží jako ložnice majitelů. V celém domě nejsou žádné koberce, majitelka se snažila zařídit si dům tak, aby byl na údržbu co nejméně náročný.

Komfort světla a tepla
Z technologií, které pardubičtí manželé ve svém domě využili, jim život v domě usnadňují například vypínače světel integrované do dveřního kování Nissot. Při opouštění místnosti jde tak velmi lehce zhasnout. Na zdech domu byste nenašli vypínače – světla se zhasínají a rozsvěcují pomocí dálkového ovládání.

Majitelka domu, která má ráda teplo, si také velmi pochvaluje podlahové topení s jeho komfortně rovnoměrným rozložením tepla.

Původně neplánovaně si manželé pořídili také tepelné čerpadlo – další z technologií, kterou firma BAHAL pro své domy nabízí. Zvolili variantu vzduch-vzduch, která využívá anglický dvorek při jedné ze stran domu, kde čerpadlo vzduch nasává i vyfukuje. Původně se sice majitelé domnívali, že se jim jejich investice do čerpadla v jejich věku již nevrátí, ale zasáhl osud v podobě dotací ZELENÁ ÚSPORÁM. Manželé proto v únoru 2010 požádali o peníze na pasivní dům a tepelné čerpadlo, přičemž s počáteční administrativou manželům pomohl BAHAL.

O další tepelný komfort v celém domě se starají také předokenní žaluzie, které do chodu uvádí tepelné čidlo umístěné na okně v obývacím pokoji, které snímá vnitřní teplotu. „Pokud vnitřní teplota přesáhne 24 stupňů, žaluzie se automaticky zatáhnou. Dochází tak k regulaci teploty uvnitř domu do ideálního stavu, aniž bychom se o toto nějak starali,“ vysvětluje majitelka domu.  

Ani kapka vody na zmar
V pasivním domě BAHAL uprostřed Pardubic manželé šetrně hospodaří s vodou. Pod garáží, která má plochu 25 m2, mají tříkubíkovou nádrž, do které stéká dešťová voda. Tu pak majitelé domu využívají pro splachování a zalévání zahrady.

Vítá vás Kleopatra
Celý interiér domu působí vzdušným a designově čistým dojmem, laděným do barvy nerezu doplněného sklem. Patrná je snaha majitelky zařídit dům bezúdržbově. I proto je v přízemí praktická bílá dlažba. Prostor vstupní haly zvětšují zrcadlové dveře velké vestavné šatní skříně. Jak tvrdí sama majitelka: „Zařízeno je to takto cíleně, aby bylo co nejméně údržby.“ Prozradila ale také, že ve vstupní hale proběhly atypické úpravy. Původně v této části domu firma BAHAL počítala s oknem. To si ale majitelka nechala přesunout do obývacího pokoje na stěnu směřující do zahrady, aby měla na zeleň hezký výhled.

Koupelna, která mění barvu
Ze vstupní chodby se zároveň vchází i do jedné ze dvou koupelen domu. Tu si zařizovala „paní domu“ (na rozdíl od koupelny v prvním patře, kterou si vybíral „pán domu“). Spodní koupelna je vyvedena v červené barvě, která má navodit pocit tepla, protože je koupelna směrována na sever.  „Koupelna během dne mění barvu, a to díky sluníčku, které do koupelny svítí ráno a odpoledne už ne,“ uvádí k zajímavé vlastnosti „své“ koupelny majitelka. Při zařizování koupelny myslela i na budoucnost, kdy má starší člověk potíže při vstupování do vany nebo sprchového koutu. Právě ten je v pardubické Kleopatře bezbariérový s odtokovým kanálkem v přední části. Díky použitému silikonu a těsnící gumě zabudované ve dveřích koutu se tak ze sprchy do ostatních částí koupelny voda nedostane.

Vzhledem k technologiím, které dům BAHAL používá, musí mít dům i své technické zázemí, v tomto případě prostor pro tepelné čerpadlo a řízení domu.  Tato technická místnost je přímo v domě a vchází se do ní opět ze vstupní chodbičky.

Bílá – barva čistoty
Vlastní obytný prostor od haly oddělují celoskleněné posuvné dveře, které v kombinaci s bílou dlažbou, bílými stěnami a bílou sedací soupravou v obývacím pokoji působí čistým a elegantním dojmem. Světlost celému spodnímu prostoru dodávají také dvě velká okna vedoucí do zahrady, kterou si manželé nechali navrhnout od odborníků. Většinu tvoří trávník, který je po stranách osázený kvetoucími i stálozelenými rostlinami a také okrasnými dřevinami.  Výhled do zahrady si majitelé domu nechtějí kazit ani záclonami. „Alespoň do té doby, než se přistěhují sousedé,“ dodává s úsměvem majitelka červené Kleopatry.

Vzdušnost a lehkost dodávají prostoru také vzrostlé palmy a orchideje, kterým se v pasivním domě neskutečně daří, čímž boří mýtus o negativním vlivu speciální izolační okenní folie HEAT MIRROR na růst květin.

Že obývací pokoj není pouze o pohodlném posezení u televize, ale je také místem rodinných obědů, o tom svědčí velký prosklený jídelní stůl se šesti židlemi v tmavém dřevodekoru ladící s tmavým dezénem kuchyňské linky.

Trouba musela ustoupit akváriu
Dokonalým kontrastem k obývacímu pokoji je výrazná černá kuchyň ve vysokém lesku doplněná výrazným červeným mozaikovým obkladem. Na první pohled kuchyň upoutá atypicky umístěným akváriem ve spodní části předního pultu.  Jak prozradila majitelka:  „Vestavěné akvárium v kuchyni byl manželův sen. Já mám díky tomu méně úložného prostoru, takže například troubu musíme mít zavěšenou na zdi.“ Manželovo přání bylo vyslyšeno, v čem se ale naopak majitelé domu odklonili od původního plánu, byla barva kuchyně. Tu původně plánovali v bílé barvě. Poté, co zjistili, že by se jim ale nehodila k podlaze, zvažovali jinou variantu. Nakonec tedy pomyslně otočili o 180 stupňů a rodinné obědy a večeře chystají obklopeni elegantní černou.

Majitelka domu si nemůže vynachválit praktičnost skleněné červené italské mozaiky.

Vestavěným akváriem a ve výšce zavěšenou troubou ale zajímavé prvky v kuchyni pardubického pasivního domu nekončí. Ten, kdo by si myslel, že nad sklokeramickou deskou visí lustr, by se mýlil. Moderní kuchyň se může pochlubit designovou digestoří.

Přes třešeň do dubu 
Z přízemí vedou do prvního patra domu schody v třešňovém dřevodekoru. „Schodiště J.A.P. jsme viděli v ukázkovém domě BAHAL v Nové Vsi a moc se nám líbilo“, uvádí ke své volbě majitelka domu.

Oproti spodnímu patru, které díky dlažbě může působit studeně, je z prvního patra, díky dřevěné podlaze, cítit teplo, což byl také záměr majitelů. „Nechtěli jsme koberce, ale přáli jsme si poté, co vstaneme, cítit teplo a přírodu. Proto jsme ve všech horních místnostech zvolili masivní dubovou podlahu,“ vysvětluje použití dřeva v interiéru „paní domu“.  Dominance dřeva nekončí podlahou, ale dřevodekor nesou také dveře, které díky javorové dýze prostor prosvětlují. Správnou volbu teplého dřeva dokazuje také to, že v horním patře nemusí rodina vůbec topit. Díky výborné izolaci vnější obálky domu a ve stropě se v této části domu udrží teplota celoročně přes 20 stupňů.

Největší pokoj v prvním patře domu si vybrala dcera majitelů, která ve svém království nezakryje všestranného ducha – lásku k tanci a návrhářství spojuje krejčovská panna oděná do společenských šatů, sport zastupuje vlajka fotbalového Arsenalu a touhu po cestování ukazuje kanadská vlajka nad postelí. Naopak nejmenší obytnou místnost v domě si vybrali majitelé jako svou ložnici. Jako už několikrát je i v této místnosti patrná snaha majitelky zařídit dům tak, aby byl co nejvíce bezúdržbový. V ložnici tak chybí přebytečný nábytek – kromě postele samozřejmě a vestavné skříně.

Osud třetího pokoje horního patra zatím zůstává otevřený. „Měl být romantický, laděný do růží, hortenzií, begonií nebo pivoněk. Ale máme malého vnoučka, kterého často hlídáme, proto pokoj nejspíš zařídíme jako dětský,“ prozrazuje hrdá babička.

Černo-bílá kombinace… tentokrát v koupelně
Rozdílné představy o koupelně manželé vyřešili šalamounsky – každý si navrhl svou vlastní. Ta horní je výmyslem „pána domu“, který rád relaxuje ve vaně. Pro ni zvolil oválný tvar a oblost je patrná v celé černo-bílé koupelně. Romantickým jedincům by jistě zajiskřily oči. „Koupelna má dvě úzká okna, kterými je, když ležíte ve vaně, vidět krásný západ slunce,“ chlubí se svým dílem majitel domu.

Pendolino v domě neslyšíte
Romantiku ani pohodu a klid nemůže narušit ani blízký železniční koridor. Díky výborně odizolovaným stěnám a oknům není zvuk vlaku vůbec slyšet. „Jenom když je totální klid, tak slyšíte, jak projíždějící Pendolino zaševelí. Ale jen na zahradě – v domě ho neuslyšíte,“ s úsměvem říká spokojená majitelka Kleopatry.

Smažení řízků si nikdo ani nevšimne
Díky rekuperaci, která se v domech BAHAL nepřetržitě stará o neustálý přísun čerstvého, nikoli ale ledového vzduchu, není nutné ani otevírat okna. Dosvědčuje to i praxe v pasivním domě v Pardubicích. „Dřív bylo pravidlo, že když člověk přišel domů, tak větral, stejně tak před spaním. Teď se okna v podstatě neotevírají, rekuperace vše zvládne, bez jakýchkoli problémů a našeho úsilí,“ tvrdí majitelka a dodává: „Navíc je možné nastavení rekuperace na režim PARTY, který pouštím například, když smažím řízky. Digestoř pach nestačí tak rychle odvětrat, ale díky rekuperaci se vzduch v místnosti rychle obmění.“

Za dům Kleopatra zaplatili jeho majitelé firmě BAHAL 3 250 000 korun včetně DPH. V této ceně je zahrnuta také servisní knížka, kterou manželé automaticky při přebírání domu obdrželi. „Do knížky se zapisuje průběh servisních prohlídek, které probíhají pravidelně dvakrát do roka. Technici během nich kontrolují celkový stav budovy a my se tak o tyto záležitosti nemusíme starat,“ pochvalují si majitelé a zároveň dodávají: „Díky třicetileté záruce na dům BAHAL také věříme, že tento dům bude sloužit v plné síle nejen nám, ale i našim dětem.“