Zpět

První administrativní budova s nulovými náklady na vytápění v Maďarsku

Město Fótliget by se mohlo stát místem, kde bude první administrativní budova s nulovými náklady na vytápění ve střední a východní Evropě. Energeticky úsporná administrativní budova, jejíž tepelný systém směřuje k nulovým emisím oxidu uhličitého, bude realizována jako společný projekt společnosti Bauland. (Maďarsko) a maďarskou pobočkou společnosti BASF.

Publikováno: 29.07.2008
Rubrika:
Autor: (red)

Podle projektu budova nebude mít radiátory, teplá voda a elektřina budou dodávané především ze solárních kolektorů, kterých bude na budově nainstalováno několik stovek. Nová administrativní budova bude hospodařit s přírodními zdroji mimořádně úsporným způsobem. Bauland a BASF očekávají, že realizace tohoto novátorského konceptu administrativní budovy by mohla vést k rozvoji skutečné „zelené“ architektury nejen v Maďarsku, ale i v celém regionu střední a východní Evropy. Další administrativní a rezidenční budovy by mohly být realizovány s cílem dosáhnout nulové emise oxidu uhličitého a nulových nákladů na vytápění.

Položení základního kamene první budovy bez radiátorů se očekává na jaře 2008, administrativní prostory by se mohly začít pronajímat ke konci roku. Strukturální koncept budovy a její vysoce účinný tepelně izolační systém Neopor®, jakož i efektivní spotřeba energie a s tím související nízké emise oxidu uhličitého naznačují, že tuto administrativní budovu bude možné považovat za první skutečně nízkoenergetickou budovu v Maďarsku. Tato budova se bude snažit splnit požadavek nulových emisí oxidu uhličitého využíváním obnovitelných zdrojů energie a několika stovek solárních kolektorů, které zároveň vytvářejí stín.
Na každém patře této dvoupodlažní budovy s užitnou plochou 400 m2 budou prostory pro veřejné služby, a také administrativní prostory pro komunitu rezidenčního parku ve Fótliget, nedaleko Budapešti. Konstrukce administrativní budovy byla navržená v souladu s myšlenkou trvale udržitelné architektury.

Koncept
Základem architektonického konceptu je zaměření se na ekonomickou konstrukci a provoz budovy při minimalizaci chodeb, s flexibilně transformovaným vnitřním prostorem s inženýrskými sítěmi a chodbami. Obchody, stravovací zařízení a sklady mohou být umístěny v přízemí, na prvním poschodí mohou být obslužné prostory, pobočka banky, nebo také několik kanceláří s okny orientovanými na sever.

Jednoduchý tvar – energeticky rozumný „zelený“ provoz
Jednoduchý kompaktní tvar, mírně šikmá střecha a mimořádně účinný izolační plášť bez tepelných mostů snižují náklady na topení na minimum. Ochrana před letním horkem je řešená rozumně naplánovaným systémem stínění: venkovní lamelové stínění se dá nastavit ve směru východ-západ, zelená fasáda a „slunečník ze solárních článků“ na jižní straně budovy vylučují přímé sluneční záření v letním období a následné přehřívání. Několik stovek integrovaných stínících solárních článků a solárních kolektorů pokrývá zároveň většinu potřeby elektrické energie a teplé vody této budovy. Řešení centrální ventilace použitím systému rekuperace tepla podporované tepelným čerpadlem napomáhá udržet příjemné vnitřní klima po celý rok. Systém ekonomickým způsobem využívá filtrovaný, vyčištěný a podle potřeby předehřátý, anebo předchlazený čerstvý vzduch. S pomocí speciálního materiálu Micronal® firmy BASF, využívajícího změnu skupenství, je možné zvýšit tepelný útlum konstrukce, čímž se zvyšuje i účinnost systému chlazení povrchu. Nový koncept administrativní budovy se zaměřuje také na úsporné využívání vody jako jednoho z přírodních zdrojů: budou nainstalované vodu šetřící baterie a jiná zařízení. Navíc je zabezpečený i sběr dešťové vody a systém čištění odpadové vody.

Cílem je maximálně využívat přírodní světlo, přičemž zdrojem umělého osvětlení budou energeticky úsporné kompaktní žárovky a LED-zdroje. Používat se budou elektrická zařízení s vysokou účinností.
Parkoviště obrácené na jih bude kryté síťovinou, o kterou se zachytí rostliny, které tak zastíní parkující auta. “Zelená střecha“ se zahradou, která využívá Luquasorb®, produkt BASF, který váže vodu, a superabsorbér, který postupně přivádí vodu ke kořenům rostlin, čímž zlepšuje mikroklima, zadržuje dešťovou vodu a váže i prach.

Inteligentní měřící zařízení v administrativní budově zaznamenávají spotřebu energie a identifikací ztrát a úniků umožní budoucím nájemníkům environmentálně přijatelné využívání budovy. Budova bude sloužit také jako příklad nízkoenergetického řešení, a tím pomůže k rozšíření architektury založené na šetření energie a ochraně životního prostředí.